Komende zaterdag 4 mei is er, net als vorig jaar, een herdenkingsdienst in de RK Nicolaaskerk met als afsluiting een stille tocht naar het monument van Frank Arthur Cherry aan de Koningin Wilhelminalaan, waar een krans en bloemen worden gelegd bij de plaquette voor deze gesneuvelde Canadese korporaal. Wat herdenken we?
SCHALKHAAR – Bij het infocentrum van de Canadese begraafplaats op de Holterberg wordt het de slag om Schalkhaar genoemd: de drie dagen voordat ons dorp Schalkhaar op 10 april 1945 werd bevrijd en vanuit de bossen bij Brinkgreven en Park Braband de geallieerde aanval op bezet Deventer werd uitgevoerd. In dit driedaagse gevecht in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden 48 Canadese soldaten. De gevallen bevrijders werden meteen afgevoerd en kregen een tijdelijk graf op het landgoed Oxerhof.
Ook zijn er ongeveer 100 Duitse soldaten omgekomen. Om een goed schootsveld te krijgen, werd een groot aantal boerderijen in brand geschoten.
foto: Boerderij Beltman aan het Mensinksdijkje in brand geschoten.
Ook een bosperceel, gelegen waar nu voor een gedeelte volkstuintjes zijn, werd plat geschoten. Om Schalkhaar te bevrijden moesten de Canadezen het kanaal over. Dat ging nog wel voor de infanterie te voet, maar het zware materiaal kon niet over de brug. Om ook dat mogelijk te maken, werd er een noodbrug over de gezonken brug gelegd.
Van de tijdens de slag omgekomen Canadese bevrijders is er van twee de juiste plek bekend waar ze zijn gesneuveld. Dat was de reden om op die locaties een plaquette te plaatsen (video).
Korporaal Frank Arthur Cherry (lees bio Korporaal Frank Arthur Cherry) en zijn maten hadden net een theepauze ingelast toen zij in het schootsveld van drie Duitse tanks kwamen te liggen. Deze drie tanks hadden positie gekozen op de hoek van de Frieswijkerweg en Wechelerweg. Met deze kleine tankslag werd er een tank in brand geschoten; de twee andere trokken zich terug, richting Averlo.
Volgens ooggetuigen, jonge knapen uit Schalkhaar, sneuvelde de volledige bemanning, vier Duitse soldaten, daarbij. Eén Duitser zou een paar dagen later nog dood uit de koepel hebben gehangen. Op het kerkhof heeft tijdelijk een gesneuvelde Canadese soldaat begraven gelegen, Hij heeft later zijn laatste rustplaats op de Holterberg gekregen.
Ook voorheen werd er op 4 mei in de H. Nicolaaskerk altijd een dienst gehouden, samen met de protestantse gemeenschap. En in coronatijd (2020) werd een online herdenking geïnitieerd door Ben Kooiman en Rudy Brouwer. De traditie van herdenken werd daarna weer opgepakt door mensen van de RK Nicolaaskerk. Zeer waardevol voor het dorp!
Klik op de link hieronder voor meer info over de:
Herdenking met stille tocht op zaterdag 4 mei a.s. vanaf 18.30 uur in de RK Nicolaaskerk.
Belangrijke zaak en een goed en overzichtelijk artikel, dank daarvoor. Ook goed dat in de coronatijd een online herdenking door Rudy en Ben is geinitieerd en dat dit sinds vorig jaar, ook dit jaar een ‘fysiek’ vervolg krijgt op 4 mei aanstaande!