Enorme wietplantages op akkers De Rielerenk

Menig dorpsgenoot meldt onze redactie bezorgd dat er momenteel enorme wietplantages uit de grond schieten op akkers van de Rielerenk, aan de zuidzijde van Schalkhaar. Vooral wandelaars die van achter het Deventer Ziekenhuis de Oude Rielerweg in schuifelen, of andersom, en richting Douwelerkolk kijken hun ogen uit: ‘het wordt steeds gekker hier!’ Maar wees gerust, mensen: hier groeien huizen!

SCHALKHAAR – De vezelhennep op de Rielerenk is in mei ingezaaid. De kracht van vezelhennep zit, naast het langdurig opslaan van CO2 in het natuurinclusief telen van het gewas. Het vraagt weinig voedingsstoffen, heeft weinig tot geen kunstmest of andere middelen nodig, omdat de wortels veel voeding opnemen uit diepere bodemlagen. Daarmee draagt het bij uitstek bij aan het herstel van de bodem, de biodiversiteit en een verbetering van de waterkwaliteit.

Hennep
De teelt van deze hennep is de start van het unieke project Boeren voor Biobased Bouwen in de Regio Stedendriehoek. Dit project zet de teelt van vezelgewassen in voor het produceren van biobased bouwmaterialen. En daarom wordt er gebouwd aan een ketensamenwerking, van plant tot pand. Hiermee worden gewassen geteeld en verwerkt om vervolgens biobased bouwmaterialen te maken waarmee huizen worden gebouwd in de regio. Agrariërs, verwerkers, bouwers, de provincie en diverse gemeentes, waaronder Deventer, zijn hierbij betrokken.

Van industriële hennep worden diverse bouwmaterialen gemaakt die geen schadelijke stoffen bevatten. Deze bieden goede bescherming tegen warmte en kou en heeft uitstekende brandwerende eigenschappen. Deze producten worden gemaakt van hergroeibaar materiaal. De hennep kan elk jaar opnieuw gezaaid worden, zonder ‘op te raken’. Hiermee wordt bijgedragen aan een gezond milieu en een duurzame toekomst.

Duurzamer
Er is een grote bouw en renovatieopgave, waarbij het veel duurzamer is om biobased materialen te gebruiken. Niet alleen de uitstoot van stikstof wordt hiermee gereduceerd; de vezelgewassen slaan ook vrijwel permanent koolstof op. En het productieproces is ook nog eens veel duurzamer dan dat van traditionele bouwproducten. Door gebruik van biobased bouwmaterialen worden gebouwen een vrijwel permanente opslag van CO2.

De ‘wiet’ op de akkers van De Rielerenk bestaat uit mannelijke hennepplanten. Deze kan je niet roken en hebben niet de werking van de vrouwelijke variant die als softdrug genuttigd wordt.

Meer info vind je op de website boerenvoorbiobasedbouwen.nl en in de Flyer Boeren voor Biobased Bouwen Stedendriehoek.

Deel via