‘Op 10 april verlost van Duitse bezetter en een baby’
Door Rudy Brouwer – Boek ‘Omzien’ (2005)
Op 6 juni 1944, de datum die de geschiedenisboeken in zou gaan als D-Day, startten de geallieerden hun grootscheepse invasie in Normandië. Feitelijk was dat het begin van een fase waarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingeluid. Een datum die ook Herman Verwoolde en Anna Venneman niet snel zullen vergeten: ondanks de oorlog en de massale geallieerde aanval op Europa trouwde het jonge stel in de H. Nicolaaskerk te Schalkhaar, waarna de bruiloft werd gevierd bij Verwoolde op de deel.
SCHALKHAAR – Ondanks de oorlog was er toch nog iets sterks onder de kurk en werd er zelfs een vaatje bier aangeslagen. Behalve die 6e juni 1944 dubbelt er nóg een datum in de oorlogshistorie en het familiealbum van Anna Verwoolde-Venneman: op 10 april 1945 werd de hoogzwangere Anna verlost van de Duitse bezetter én een prachtige zoon Jan.
De Schalkhaarse Anna – een zus van Antoon Venneman – woonde na haar ‘D-day huwelijk’ met Herman Verwoolde amper een jaar op Averlo 44, tegenwoordig Raalterweg, in Wesepe en kreeg daar in de schuilkelder – terwijl de Duitsers dreigden de boerderij in brand te steken – steeds heftiger weeën. ‘Rondom middernacht begon het persen en toen is in allerijl, tussen de kogels door, vroedvrouw Neusink gehaald’, herinnert de nu 85-jarige Anna zich de roerige nacht.
Bevalling
‘We konden eerst niet die kelder uit, omdat ons huis vol zat met gewonde Duitse soldaten en er rondom de woning stevig werd gevochten. Uiteindelijk kon het niet langer in de kelder en moest ik voor de bevalling toch naar de slaapkamer boven. Binnen het uur, in de vroege morgen van 10 april 1945, is vervolgens onze Jan geboren, vernoemd naar zijn beide opa’s. Nadat de navelstreng door was en kleine Jan warm was ingepakt, hebben we snel weer dekking gezocht in de veilige kelder.’
Maar kort daarna was alles ineens doodstil; alleen het gehuil van de zojuist geboren Jan weerklonk in het kille ondergrondse verblijf. Een paar momenten later schopten zwaarbewapende Canadese bevrijders tegen de kelderdeur. Zo werd Anna Venneman op die mooie 10de april ’45 dus binnen een uur bevrijd van de Duitse bezetter én van een kerngezonde zoon Jan; een echt bevrijdingskind. Het eerste kraamcadeautje kwam van een Canadees: chocola en een stukje zeep!