Sinds de Schalkhaarse Sanne in ‘t Hof zich op sensationele wijze wist te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Beijng 2022, is ze een van de smaakmakers van de Nederlandse schaatswereld. Ook wel ‘een trainingsbeest’ genoemd, timmert ze eigenzinnig aan de weg naar meer schaatssucces. Eigenzinnig, dat is ‘onze’ Sanne én dat is ons Schalkhaar.
door Jos Engelen
SCHALKHAAR – Zo’n kwart eeuw geleden werd Schalkhaar onderdeel van de gemeente Deventer. Toch heeft het dorp mede door omringende groene zones veel van zijn karakteristieke charme weten te behouden. Wat ooit begon als een moerassig heidegebied, een enkel roggeveld en de Spanjaardsdijk, werd vanaf 1900 een heus dorp. Anno nu heeft Schalkhaar zo’n 6.000 inwoners, waarvan een 700-tal jonge mensen tussen de 15 en 25 jaar. Sanne in ‘t Hof is een van hen. Ze heeft, op ons verzoek, tijd vrijgemaakt in haar drukke agenda om over haar dorp te praten.
Op de vraag ‘Wat waardeer je het meest aan Schalkhaar’, antwoordt Sanne:
“De natuur, de rust, dichtbij mijn familie én dichtbij de grote stad.” Ze vindt dat het dorp zoveel mogelijk dorps moet blijven. “Anders dan in de stad ken je hier vaak je buren. En zeker als je hier bent opgegroeid, ken je het gros van de mensen. Dat schept een band, dat zorgt voor een soort saamhorigheidsgevoel.”
Jongeren
Haar reactie op ‘Wat mis je in Schalkhaar?’ levert een suggestie voor toekomstig Schalkhaar op: “Wat ik als jongvolwassene het meeste mis in het dorp, is een plek om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Er zijn best wel wat sportverenigingen, maar zalen, velden en kantine zijn vooral bedoeld voor de actieve sporters en publiek. De openingstijden zijn beperkt. Het zou fijn zijn voor jongeren, ook als ze niet komen sporten, om een eigen plek te hebben. Ergens waar ze kunnen afspreken, zonder betutteld te worden en waar ze tot laat in de avond kunnen zijn. Nu dat niet geboden wordt, zie je dat de keuze voor jonge Schalkhaarders vaak beperkt blijft tot thuisblijven of tien minuten fietsen en dan maar uitgaan in de stad.”
Daarbij benadrukt Sanne, hoe kan het ook anders, het belang van sport:
“Je ziet het steeds meer, zeker ook onder jongeren: sporten is in. Gezondheid maakt steeds meer deel uit van een bewust gekozen ‘way of life’. Je merkt het aan de populariteit van fitness- en sportcentra, waar diverse sporten zijn ondergebracht. Zoiets zou, volgens mij, ook in Schalkhaar positief uitpakken. En niet alleen voor mijn Schalkhaarse leeftijdsgenoten, ook nieuwe inwoners van het dorp krijgen, al sportend, toeschouwend of napratend in zo’n sportcomplex, de kans om met andere dorpsgenoten kennis te maken. Het krijgt daarmee dus ook écht een functie als sociale ontmoetingsplek.”
Kneuterige
Dorpen als Schalkhaar dreigen te vergrijzen. Dat wordt mede veroorzaakt doordat jongeren het dorp verlaten en elders hun heil zoeken. Op ‘Hoe zou je zo’n uitstroom kunnen voorkomen?’ reageert Sanne: “Belangrijk is te weten waarom zoveel jonge mensen weggaan. Zelf reis ik momenteel natuurlijk veel, ben veel in het buitenland, op trainingskamp of voor wedstrijden. Maar qua woonwensen, als het aan mij ligt, hoef ik hier niet weg. Ik zou de vrijheid missen, de natuur, het kneuterige… het voelt goed. Schalkhaar is gewoon een fijn dorp.”
Hoe zie jij Schalkhaar in 2035? Neem net als Sanne in ‘t Hof een kort moment voor de toekomst van jouw dorp en vul hier online de enquête voor de Dorpsvisie Schalkhaar in. Namens iedereen die Schalkhaar een warm hart toedraagt: bedankt! (foto’s: John Welling)